De Vrije Gedachte
De Vrije Gedachte
Atheïstisch-Humanistische Vereniging
Op 31 oktober is op vierentachtigjarige leeftijd Jo Nabuurs overleden. Jo was een zeer gewaardeerd lid van De Vrije Gedachte, die ook regelmatig in De Vrijdenker schreef.
13.11.20 04:00 PM - Opmerking(en)
De medemens op afstand ervaar ik als aangenaam. Voorheen volgepakte ruimtes, bijvoorbeeld het openbaar vervoer of musea, zijn verfrissend leeg en overzichtelijk.
08.11.20 03:21 PM - Opmerking(en)
Een volledig online, via Zoom Webinar, te volgen interactief evenement. Graag maken wij u daarop attent, omdat iedereen dit congres (virtueel) kan bijwonen en omdat een deel ervan een atheïsmedebat is met/tussen niemand minder dan Frans de Waal, Taede Smedes, Carla Rus en Waldo Swijnenburg.
21.10.20 02:44 PM - Opmerking(en)
Begin september dit jaar kwam kardinaal Simonis, de emeritus aartsbisschop van Utrecht, te overlijden. Hij had een conservatieve houding en viel tijdens zijn leven op door een aantal aanstootgevende uitspraken.
01.10.20 09:48 PM - Opmerking(en)
Iemand wees op de grote overeenkomst tussen het gedrag van godgelovigen en de aanhangers van complottheorieën en van pseudowetenschap. Met geen enkel rationeel argument zijn ze van hun absurde ideeën af te brengen. Er wordt me immers wat af geloofd buiten de kerken. Voorbeelden te over.
31.08.20 08:48 PM - Opmerking(en)
Niet alle humanisten zijn homoseksueel, maar doordat humanisten het recht op zelfbeschikking centraal hebben staan, zijn humanisten per definitie voor de emancipatie van homoseksuelen.
08.08.20 02:12 PM - Opmerking(en)
Wij vrijdenkers keren ons tegen religie dan ook tegen paternalisme als wij ons tegen paternalisme keren dan keren wij ons tegen racisme.
30.06.20 08:46 PM - Opmerking(en)
De oude Grieken beschouwden naaktsport als cultureel erfgoed; daarin hadden ze naar eigen overtuiging de primeur. Soms werd hun voorbeeld gevolgd, zoals volgens Herodotos door de Perzen, maar ook stuitte het gebruik op felle afwijzing.
22.06.20 04:10 PM - Opmerking(en)
‘Dus het Jodendom beschouwt menstruerende vrouwen als onrein?’ Dat had ik moeten zeggen toen de Joodse rondleider in de voormalige Nijmeegse synagoge verklaarde dat mannen wekelijks in de mikve een bad nemen, maar vrouwen slechts maandelijks. De herinnering aan dit geval van ‘esprit de l’escalier’ (...
03.01.19 03:14 AM - Opmerking(en)
Beste Rik Peels, Je stuk ' Waarom je niets opschiet met de vraag: Ben je gek als je in God gelooft?' is interessant en een repliek waard. Aangezien het stuk geadresseerd is aan een ‘jij’, ga ik ervan uit dat ik je mag tutoyeren. Voorts zal ik in mijn stuk rekening houden met het bestaan van één of m...
25.12.18 09:58 PM - Opmerking(en)

Tags