De Vrije Gedachte
De Vrije Gedachte
Atheïstisch-Humanistische Vereniging

Theatraal Symposium Recalcitrant 17 februari 2024

22.12.23 09:58 PM Door De Vrije Gedachte

Atheïstisch humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte in samenwerking met de Hoge School voor Toegepaste Filosofie

presenteert:

Theatraal Symposium Recalcitrant


Vrijdenken naar aanleiding van verschijnen van Recalcitrant van Floris van den Berg


Vrijdenkers worden vaak gezien als recalcitrant met hun kritiek op heilige huisjes. Het vergt lef om taboes, gevoelige morele kwesties en ongemakkelijke waarheden aan te kaarten. Kritisch denken dwars door alle conventies heen, dat is waar het in het symposium recalcitrant over gaat.


Laten we streven waar een wereld waarin mensen overal vrij kunnen dansen op straat, als ze willen zelfs bloot. De vrijheden van de liberale democratie die het leven de moeite waard maken blijken breekbaar en lopen gevaar. Tegelijkertijd hangt de ecologische crisis als een zwaard van Damokles boven ons hoofd.


Filosoof Johan Braeckman zal het eerste exemplaar van Recalcitrant in ontvangst nemen en een voordracht houden. Een keur aan filosofen en vrijdenkers zal hun recalcitrante licht laten schijnen over controversiële onderwerpen. Dit symposium is een achtbaan van kritisch rationalistische maatschappijkritiek en toegepaste filosofie. Durf jij te denken? Durf jij te dansen?


Een parade van tegendraadse denkers en sprekers zal een verbale act opvoeren. Met opiniemaker Bart Collard (spreekstalmeester), filosoof en directeur HTF Martin Slagter, schrijver Keyvan Shahbazi, filosoof Sebastien Valkenberg, cabaretier Willemijn de Boer, dierethicus Willem Vermaat, schrijver Michiel van Diggelen, filosoof Nina Collin, acteur Ralph Sigmond & special guests.


Aanleiding van het symposium is de publicatie van het (20ste) boek van filosoof en voorzitter van De Vrije Gedachte, Floris van den Berg, Recalcitrant. Tegendraads filosoferen tussen wanhoop & geluk (Uitgeverij Aspekt, 2023). (zie bespreking door Dirk Verhofstadt).

Symposium Recalcitrant wordt georganiseerd door vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte in samenwerking met de Hoge School voor Toegepaste Filosofie. De borrel na afloop is tevens de nieuwjaarsborrel van De Vrije Gedachte waar iedereen van harte welkom is om het glas te heffen op het recalcitrante vrijdenken voor een betere wereld.


Programma:

13.30 uur inloop

14.00-16.00 uur symposium recalcitrant (wees op tijd, want theaterzaal sluit)

16.00-18.00 borrel in bar van Parnassos


Locatie:

Parnassos

Kruisstraat 201

Utrecht


https://hogeschoolvoortoegepastefilosofie.nl

De Vrije Gedachte