De Vrije Gedachte
De Vrije Gedachte
Atheïstisch-Humanistische Vereniging

Vrijdenker van het jaar

Sinds 2006 wordt de Anton Constandse Lezing gecombineerd met het uitroepen van de Vrijdenker van het Jaar. De voorzitter spreekt eerst een laudatio uit, waarna de laureaat de prijs met een dankwoord in ontvangst neemt. De prijs was voorheen een litho en sinds 2014 een plastiek gemaakt door Saskia Spigt.

Paul Scheffer 
​2019

(Nijmegen, 3 september 1954) is een Nederlands publicist en hoogleraar. Hij was onder meer correspondent in Parijs en Warschau en partij-ideoloog van de Partij van de Arbeid. Als bijzonder hoogleraar bekleedde hij van 2003 tot 2011 de Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds september 2011 is hij hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg.

Meer info
Boris van der Ham
​2018

(Amsterdam, 29 augustus 1973) is bestuurder, acteur en voormalig Nederlands politicus voor D66. Hij zat van 23 mei 2002 tot 20 september 2012 in de Tweede Kamer. Voordien was hij landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Thans is hij bestuurder bij verschillende organisaties, schrijver en acteur. Hij is bovendien onbezoldigd voorzitter van het Humanistisch Verbond en bestuurslid bij Humanists International.


Meer info
Maarten 't Hart
​2017

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

Meer info
Arjen Lubach
​2016

Lubach omschreef zichzelf als "een rasechte republikein en sprak zich uit tegen de Nederlandse monarchie. Geloven in een God vindt hij iets opmerkelijks en hij stelt zich assertief op tegen uitwassen vanuit het geloof. Terugkijkend op zijn eigen periode als gelovige noemt Lubach het "de grootste brainwash ever. Pertinente onzin".Volgens hem had hij door het geloof een groot schuldgevoel over zondig leven. Hij noemt het "schandalig" dat hem het bidden is aangeleerd, maar neemt het zijn ouders niet kwalijk. Het loskomen van het geloof ervoer hij als "een enorme bevrijding" en rustgevend.

Meer info
Karin Spaink
​2015

(Amsterdam, 20 december 1957) is een Nederlands columniste, essayiste, schrijfster en feministe.

Spaink volgde in Amsterdam van 1975 tot 1981 de lerarenopleiding d'Witte Leli, met als hoofdvak Engels. Vervolgens studeerde ze van 1981 tot 1984 sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1986 en 1987 werd ze opgeleid als computerprogrammeur, bij Volmac en Fokker.

Meer info
Hafid Bouazza
​2014

(Oujda, 8 maart 1970) is een Marokkaans-Nederlandse schrijver. Hafid is geboren in Oujda aan de Marokkaans-Algerijnse grens. Het gezin kwam in oktober 1977 naar Nederland, waar de kinderen opgroeiden in Arkel. Hafid heeft in Amsterdam de studie Arabische taal- en letterkunde gevolgd. Daarna schreef hij verschillende boeken.

Meer info
Dick Swaab
​2013

(Amsterdam, 17 december 1944) is een Nederlandse arts en neurobioloog, die bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Swaab leidt een onderzoeksgroep aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en is Chao Kuang Piu hoogleraar aan de Zhejiang Universiteit, Hangzhou, P.-R. China.

Meer info
Piet Borst
​2012

(Amsterdam, 5 juli 1934) is een Nederlands arts-biochemicus, moleculair bioloog en kankeronderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie aan de Universiteit van Amsterdam, emeritus wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut, NKI en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Daar werkte hij tot eind 2016 nog als fulltime laboratoriumonderzoeker en daarna als adviseur bij onderzoek.


Meer info
Herman Philipse
2011
(Den Haag, 13 mei 1951) is een Nederlands filosoof. Hij is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en bekend vanwege zijn atheïstische overtuiging. Daarnaast heeft hij regelmatig over actuele onderwerpen gepubliceerd in NRC Handelsblad.
Philipse heeft rechten en wijsbegeerte gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook studeerde hij filosofie te Oxford, Parijs en Keulen. Hij was enige tijd werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanaf 1986 was hij verbonden aan de Universiteit Leiden als hoogleraar wijsbegeerte met als specialisatie kennistheorie. Sinds 1 september 2003 is hij als Universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Meer info
August Hans den Boef
​2010

August Hans den Boef was jarenlang literair recensent voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Hij is oud-senior-onderzoeker en docent aan de opleiding Nieuws & Media van de Hogeschool van Amsterdam en redactielid van het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek.

Midas Dekker
​2009
Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken. Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.
Meer info
Max Pam
​2008

(Amsterdam, 14 september 1946) is een zoon van Leonard Albert (Leo) Pam (1905-1991), tussen 1945 en 1970 redacteur bij Het Parool, en Leisbeth Hamstra. Hij werkte en werkt als Nederlands freelance journalist, schaker, columnist, schrijver en programmamaker voor o.m. Vrij Nederland, HP/De Tijd, NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Het Parool. Hij volgde de kweekschool en de School voor de Journalistiek en studeerde in Amsterdam politicologie.

Meer info


Dirk Verhofstadt
​2007

 (Dendermonde, 25 augustus 1955) is een Belgisch politiek filosoof en publicist. Hij is de broer van Guy Verhofstadt, voormalig premier van België. Dirk Verhofstadt is professor aan de Universiteit Gent.Hij is kernlid van de onafhankelijke liberale denktank Liberales. Deze denktank is de tegenhanger van de rechts-liberale denktank Nova Civitas. Deze werd geleid door de Gentse hoogleraar in de rechtsgeleerdheid Boudewijn Bouckaert, reeds jarenlang een sterke criticus van de werken van Dirk Verhofstadt. Deze repliceerde hierop regelmatig met scherpe kritiek op het rechtse liberalisme. Zo verklaart hij regelmatig dat het libertarisme en het neoliberalisme met het liberalisme niets te maken heeft.


Meer info
Wouter van Oorschot
​2006

Wouter van Oorschot (1952) werkt sinds 1977 in de uitgeverij die door zijn ouders, Hilly (1920–1979) en Geert (1909–1987), werd opgericht – en voert de directie sinds de dood van zijn vader. (Tot 2008 samen met Gemma Nefkens). In oktober 2004 verscheen zijn vertelling Verkleed als mens, waarvoor de zelfmoord van zijn acht jaar oudere broer Guido in 1963, toen hijzelf elf jaar was, de directe aanleiding is.