De Vrije Gedachte
De Vrije Gedachte
Atheïstisch-Humanistische Vereniging

Vrijdenkersdag 2023

11.05.23 04:06 PM Door De Vrije Gedachte

‘in niets neutraal’

De Vrijdenkersdag wordt jaarlijks georganiseerd door de atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte. Vrijdenken is het toepassen van kritische rationaliteit op alles waar de vrijdenker haar of zijn blik maar op richt. Religie blijft een fascinerend onderwerp voor de vrijdenker. Vrijdenker Anton Constandse had als leus ‘in niets neutraal’: vrijdenkers kunnen overal hun kritische rationaliteit op los laten.

Vrijdenkersdag 2023 is lekker vrij! Op de Vrijdenkersdag 2023 zullen een Nederlands oudhistoricus en twee filosofen hun licht van de rede laten schijnen:


Schrijver en Nederlands oudhistoricus Anton van Hooff bespreekt zijn laatst verschenen boek 'Je hebt gewonnen, Galileeër', Denken versus geloven in de oudheid. In ‘Je hebt gewonnen, Galileeër’ beschrijft de befaamde oudhistoricus Anton van Hooff het debat tussen prominente theologen en heidense intellectuelen in de tweede, derde en vierde eeuw.


Schrijver Petra Madelon de Graaf studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht. In haar roman Deere (2023) blikt zij terug op haar jeugd in het religieus bekrompen Spakenburg. Voorzitter Stanley Bakker, die ook in Spakenburg opgroeide zal haar interviewen over geloof en ongeloof.

Filosoof Floris van den Berg raakt maar niet uitgeschreven over het thema woke. Onlangs verscheen zijn tweede boek over dit onderwerp: Het spook van woke. Hij zal uitleggen waarom hij zich er zo over opwindt en waarom het onderwerp relevant is voor vrijdenkers. Floris zal de middag op theatrale wijze afsluiten.


In de pauze en tijdens de aansluitende borrel is er gelegenheid om vrij met elkaar en met de sprekers van gedachten te wisselen.

Meer zien en horen over vrijdenken? Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe podcast De Vrije Gedachte waarvoor Bart Collard en Floris van den Berg een gast uitnodigen een vrijdenkersthema toe te lichten. Abonneer je via YouTube of Spotify – vergeet niet ook te liken ;-) Constructieve comments zijn welkom!


Wie lid wordt van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte steunt niet alleen het bekritiseren van alles waarop rationele kritiek mogelijk is in het streven naar vrijheid en rationaliteit, maar ontvangt ook het prachtig geïllustreerde maandblad De Vrijdenker met daarin glasheldere analyse van irrationele claims.


Wil je actief worden bij De Vrije Gedachte om de vereniging meer slagkracht te geven – zoals door meer zichtbaarheid op sociale media – stuur dan een mail naar info@devrijegedachte.nl, of spreek voorzitter Stanley Bakker aan tijdens de Vrijdenkersdag! Vrijheid is kwetsbaar. Vrijdenken is noodzaak.

Toegang: Ticket aanvragen is vereist


Leden: Gratis Ticket

Niet leden: 15 euro 


Programma:

12:15 uur Inloop

13:00 uur Opening voorzitter DVG (Stanley Bakker)

13:10 uur Anton van Hooff presenteert zijn boek Je hebt gewonnen, Galileeër

13:50 uur Vragen uit het publiek

14:00 uur Stanley Bakker interviewt Petra Madelon de Graaf

14:45 uur Vragen uit het publiek

15:00 uur Pauze

15:30 uur Floris van den Berg presenteert zijn boek Het spook van woke

16:00 uur Vragen uit het publiek

16:15 uur Zalvende afsluiting door Floris van den Berg

16:30 uur Borrel

17:30 uur Einde

De Vrije Gedachte