De Vrije Gedachte
De Vrije Gedachte
Atheïstisch-Humanistische Vereniging

Vrijdenker juli/augustus 2021

30.07.21 12:59 PM Door De Vrije Gedachte


Voorwoord juli/augustus 2021

Sicco Polders

Eindelijk echte versoepelingen. Het is fijn dat we nagenoeg af zijn van die vermaledijde mondkapjes en dat we meer bewegingsvrijheid krijgen. Driewerf hoera voor de vaccinontwikkelaars. Hoe nu verder met al die vaccinweigeraars die de boel niet vertrouwden? Ik ben bang dat ze blijven volharden in hun wantrouwen, zoals hun voorman Willem Engel die het zelfs bestond de hartaanval van de Deense voetballer Eriksen te linken aan vaccinaties. Voorzitter van de Vrije Gedachte Stanley Bakker wijst er in zijn artikel fijntjes op dat het alternatieve circuit zijn eigen brouwsels niet langs de dezelfde meetlat legt die ze hanteren voor de wetenschappelijk ontwikkelde vaccins.

Verder in deze zomereditie veel aandacht voor sektes. Er is een stevige kritiek van Anton van Hooff op de antroposofie, een ingeburgerde sekte met een dubieus gedachtegoed, een stuk van Jan-Willem Nienhuys over de mythe van de bekende sekteleider Jezus en een oproep van redacteur Maarten Gorter voor meer controle op sektes.

Floris van de Berg gaat wederom in de aanval tegen het diversiteitsdenken en de wokecultuur, waar “… gevoel leidend [is], terwijl bij wetenschap feiten leidend zijn. ‘Woke’ roept trouwens gemengde reacties op. Matthew van Roode schrijft in zijn lezenswaardige stuk dat diegenen die van leer trekken tegen de huidige ontwikkelingen van ‘politieke correctheid’ en ‘cancelcultuur’, zich wat minder moeten laten leiden door angst voor veranderingen en meer empathie zouden moeten hebben. En vooral ook moeten kunnen incasseren, naast dat ze anderen bekritiseren. Ik denk dat de wokediscussie nog niet ten einde is.

 

Ik wens u allen een fijne mondkaploze zomer.

De Vrije Gedachte