De Vrije Gedachte
De Vrije Gedachte
Atheïstisch-Humanistische Vereniging

Voorwoord De Vrijdenker 2021-02 maart

09.03.21 12:59 PM Door De Vrije Gedachte


In de maand van de verkiezingen tijdens een pandemie is er hoop. De partij Jezus Leeft gaat ervan uit dat in tegenstelling tot politici Jezus Christus wel al zijn beloftes nakomt. En dat belooft veel, onder andere dat we de waarheid zullen kennen, deze ons zal bevrijden en alles mogelijk is, indien we maar geloven. Dat noem ik nog eens een mooi, opbeurend verkiezingsprogramma, in deze haast apocalyptische tijden.

Jammer alleen dat ik niet geloof. En de waarheid nooit zal kennen en weinig tot stand zal kunnen brengen, voor immer geketend door mijn ongeloof. Maar gelukkig is er nog een andere zienswijze, zoals die van Anton Mullink in de vijfde aflevering over Crypto-ongelovigen. Hij schrijft over het uitzichtloze dilemma van priesters die twijfelen aan hun geloof en aan de beloftes van Jezus; die dat wat ze preken en dat wat ze werkelijk denken niet meer met elkaar kunnen verenigen. Religie bevrijdt niet, maar knecht. Soms met vreselijke gevolgen.


Verder schrijft redacteur René van Elst over waarom wij het goede moeten doen (inderdaad lastig zonder Jezus als leidraad), en is er de eerste boekrecensie van redacteur Maarten Gorter: over pulpcinema uit de jaren zeventig. Ook Enno Nuy heeft wederom een boekrecensie, ditmaal over het

huidige Amerika door de ogen van de Amerikaanse historica Jill Lepore. En Floris van de Berg signaleert een enorme discrepantie tussen het praten over de klimaatcrisis en het daadwerkelijk ernaar handelen. Tot slot toch nog een artikel over corona. Het tweede deel van Jan Voermans ideeën over religie, ziekte en de dood.

Ik wens u veel leesplezier en veel wijsheid bij de aanstaande verkiezingen. En ik ga ervan uit dat Jezus Leeft wederom geen zetel haalt. En wij nog jaren in het duister blijven tasten.


Sicco Polders, hoofdredacteur


https://www.devrijegedachte.nl/lid-worden

De Vrije Gedachte